Żywność w XIII wieku

Postanowiłem stworzyć mini spis produktów żywnościowych, które były najpowszechniejsze w interesującym nas okresie. Na razie stworzyłem tylko zalążek artykułu, ale postaram się go rozwijać.

Jeśli zauważycie jakieś błędy, których pewnie nie udało mi się uniknąć - alarmujcie! Jeśli ktoś wie coś więcej niech też się tym podzieli. Rozwiejmy raz na zawsze wątpliwości związane z tym, czy to co jemy na turniejach/wiecu/etc jest historyczne. Oczywiście jeśli akurat wtedy staramy się być historyczni w tej kwestii:)

No to smacznego...

Owoce:
-jabłka
-gruszki
-śliwki
-wiśnie
-czereśnie (kiedyś zwane trześniami)
-morele
-brzoskwinie
-winogrona
-orzechy laskowe
-orzechy włoskie
-arbuzy
-mak
-owoce leśne (jeżyny, jagody, poziomki, etc)


Warzywa:
-ogórki
-cebula
-kapusta
-czosnek
-groch
-rzepa
-brukiew
-bób
-soczewica
-pasternak
-chrzan
-botwina
-marchew (dzisiejsza odmiana pastewna - biała i bladożółta)
-buraki
-por


Kasze: (przygotowywane na sypko lub rozgotowywane na bryję)
-z jęczmienia
-z prosa
-z żyta
-z owsa


Nabiał:
-mleko krowie (na terenach Europy Środkowej i Wschodniej popularniejsze było kwaśne)
-mleko kozie
-masło
-serwatka
-podmaśle (maślanka)
-sery (świeże jako twaróg, a także obsuszane i wędzone)
-jaja


Mięsa:
Zwierzęta domowe:
-bydło
-wieprze
-barany
-kozy
-kury
-kaczki
-gęsi
Zwierzęta łowne na które można było polować bez większych ograniczeń:
-kuropatwy
-przepiórki
-głuszce
-bażanty
-cietrzewie
-zające
Zwierzęta> łowne tzw. "gruby zwierz"
-dziczyzna (dziki, sarny, jelenie, niedĽwiedzie)


Ryby: (świeże, solone, wędzone)
-śledzie (były bardzo popularne, eksportowane z Pomorza w głąb lądu)
-dorsze (również popularne)
-szczupaki (popularne wśród średnich i wyższych warstw społecznych)
-jesiotry (ryba bardzo droga)
-łososie (ryba droga)
-inne ryby słodkowodne i słonowodne
-węgorz (co ciekawe nie był uważany za rybę ale był jadany)


Tłuszcze:
-oliwa
-masło (tłuszcz wykwintny i drogi)
-smalec
-oleje konopne, z maku i orzechów laskowych


Grzyby (świeże, suszone, solone i kiszone)


Pieczywo:
-podpłomyki
-chleb żytni (najbardziej rozpowszechniony)
-chleb pszenny (rzadki, jadany przez wyższe warstwy społeczeństwa)
(chleb często też pieczono z mąki będącej mieszaniną mąki uzyskiwanej z różnych zbóż)


Przyprawy
-cebula
-chrzan
-por
-pieprz
-szafran
-kmin
-kminek
-czosnek
-koperek
-gorczyca
-jałowiec
-imbir (przyprawa bardzo droga)
-goździki (przyprawa bardzo droga)
-cząber
-rozmaryn
-cynamon
-natka pietruszki
-anyż (przyprawa bardzo droga)
-gałka muszkatołowa (przyprawa bardzo droga)
-miód (używany również do słodzenia jak i konserwowania owoców)
-sól


Napoje:
-piwo
-miód pitny
-wino
-woda
-wywar z suszonych owoców?
-sok z brzozy
-kwas chlebowy
-wywary z różnych ziół (np. napar z pokrzywy)


Micia

Na podstawie:
1) "Słowiańszczyzna Wczesnośredniowieczna - zarys kultury materialnej", Hensel Witold, Warszawa, 1956, PWN.
2) "Hisotria Kultury Materialnej Polski w zarysie", praca zbiorowa pod red. Witolda Hensla i Jana Pazdura, Wrocław, 1978, Ossolineum.



Wróć do działu "Artykuły"